Vastuu on eräs lempiaiheeni, mitä tulee johtamiseen ja työelämään. Se on olennainen asia myös yhteiskunnan tasolla. Mitä enemmän perehdyn ihmisten väliseen toimintaan töissä ja ihmisten omaan kehittymiseen elämässä yleensä, sitä useammin tunnun törmäävään vastuun käsitteeseen.

Arkipuheissa vastuuta usein kannetaan tai se painaa.
Haluan vaihtaa käsitettä.

Vastuu ei nähdäkseni ole jotain, mikä tekee kaikesta raskaampaa. Vastuu ei paina. Sen sijaan vastuu tekee asioista merkityksellisiä. Vastuuta vaaditaan myös onnistumisen tunteeseen ja tunteeseen itsestä arvokkaana. Omanarvontuntoon.

Vastuu ylipäätään on mielekkään toiminnan edellytys.
Mikä on vastuutonta, siitä tulee mieletöntä.
Vastuuttomuus sairastuttaa mielen.

Vastuuta ei sanan varsinaisessa merkityksessä jaeta.
Jos tiedät, mitä voisit ja sinun tulisi tehdä, ja pystyt tekemään sen edes osittain, olet 100 % vastuullinen asiasta. Tämä on mahtava ajattelutavan muutos. Vastuu ei ole olemassa pitkin poikin, jossain muualla. Se on täysin minulla ja se on täysin sinulla. Voit ottaa vastuuta paljon useammin kuin mitä ajatteletkaan. Jos omaksut tämän ajattelutavan, saat tekemiseesi merkitystä. Tekemisellä on merkitystä, koska omistat sitä. Sinulla on vastuuta siitä. Voit onnistua ainoastaan asioissa, joista olet vastuussa.

Ajattele olevasi vastuussa jostain, ja suorita se loppuun parhaasi mukaan. Viimeistele.
Mikä onnistumisen tunne tähän liittyykään!
Arvostus omasta kyvystä hoitaa asiat.

Ilosaarirockin ruohikolla kesäiltana maatessa ei tule mietittyä tätä, mutta kesäfestarin onnistuminen minun nautinnokseni on vaatinut sitä, että sadoittain ihmisiä kantaa vastuunsa juuri sillä hetkellä. Ja on kantanut sitä jo kauan ennen koko tapahtumaa. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi tätä?

Vastuu on merkityksen edellytys.
Tärkeä asia sisältää vastuun.

Kysyhän itseltäsi tämä:

Haluaisitko tehdä täysin vastuutonta työtä?

Nykyistä palkkaasi vastaan saisit työn, jossa et olisi oikeasti vastuussa mistään. Työsi tulokset olisivat toiminnastasi riippumattomia tai jonkun muun vastuulla.

Ajatus ei tunnu hyvältä.

Vastuuttomassa työssä oleva henkilö ei varmasti koe omanarvontuntoa ammatistaan. Hyvä itsetunto vaatii vastuunottoa.

Itse en haluaisi tehdä vastuutonta työtä. Erittäin hyvä jatkokysymys kuuluu seuraavasti:

Haluaisitko vastuuttoman arjen?