The palest ink is better than the best memory.”

Haaleinkin muste on parempi kuin paras muistikuva.
Kiinalainen sananlasku.

Asioiden ylös kirjoittaminen on järkevintä, mitä voit omalle kehittymisellesi tehdä. Jos haluat ylittää oman muistisi toimintakyvyn, se on myös välttämätöntä. Tämä pätee usealla elämänalueella. Omasta näkökulmastani tämä pätee sekä työelämään että voimaharjoitteluun. Juuri tällaisia yhteyksiä haluankin löytää.

Monet opiskelijat oppivat käsin kirjoittamisen merkityksen. Harvassa ovat he, ketkä ovat menestyneet opinnoissaan ilman kirjoitettuja muistiinpanoja. Niiden tekeminen opintojen edetessä on itsestäänselvyys.  Jokaiselle löytyy oma tapa kirjata asioita ylös niin, että mieleen palauttaminen on tehokasta. Väline voi periaatteessa olla mikä tahansa, mutta uskon käsin kirjoittamisen voimaan. Oppiminen vaatii tekemistä. Puhtaimmillaan oppiminen taitaa olla kokemuksen saamista. Käsin kirjoittaminen antaa oppimiselle tekemisen ja kokemisen ulottuvuutta. Se voi antaa ja säilyttää tunnetta.

Työelämässä ylöskirjaaminen on myös välttämätöntä. HR:ssä se näkyy asioissa, joiden todentamista saatetaan tarvita, kuten varoitusta annettaessa tai yhteistoimintamenettelyssä. Näistä ei voi selvitä kunnialla tai laillisesti ilman selkeää ylöskirjaamista.

Kirjoittamiselle on kuitenkin tätä laajempia sovellutuksia. Tapaamiset ja niiden muistiot tulevat helpoiten mieleen. Yleisin palaveripalautehan on aina se, ettei tiedetä, mitä kukakin seuraavaksi tekee. Tätä seikkaa ei pidä koskaan jättää kenenkään muistin varaan. Haaleakin muste parantaa tilannetta tässä kohtaa. Kypsää ja vastuullista työkulttuuria on kirjoittaa muistion loppuun aina tehtävälista, jossa on nimiä ja päivämääriä. Ettekö tee näin teillä? Aloittakaa nyt.

Työelämässä muistiinpanojen tekeminen on suositeltavaa myös itseä varten. Tiedän ikäväkseni monta asiantuntijaa, jotka eivät kirjoita mitään tapaamisista ylös. Näissä kokouksissa tuntuukin, että aloitamme asioiden käsittelyn joka kerta alusta. Emme muista tai yhteisesti tunnusta sitä, mitä on jo sovittu. Turhauttavaa.

Kun kirjoitat itsellesi vihkoa eri tapaamisista, se helpottaa muistamistasi ja ymmärrystäsi asioiden etenemisestä. Suosittelen kronologista etenemistä muistiinpanoissa ja päivämäärien merkintää isolla kynällä. Teen itse myös niin, että laitan minulle asetetut vastuut ikään kuin ”raksittavaksi” muistiinpanoistani. Siis asioiden viereen boksit ja päivämäärät. Nämä asiat tulee tehtyä.

Suosikkisovellutukseni tästä kiinalaisen sananlaskun periaatteesta on kuitenkin voimaharjoittelun maailmasta. Pätee kyllä salilla käymiseen ylipäätään. Oletuksenani kun on se, että salille tullaan kehittämään itseä joiltain osin. Oli se sitten ihan mielenterveyden tai koetun hyvinvoinnin parantamista.

Urheilit sitten mitä tahansa mistä syystä tahansa: pidä siitä kirjaa. Kirjoita liikuntasuorituksen jälkeen / aikana / ennen. Tee sitä ensimmäisestä kerrasta alkaen.
Jos et tee, aloita nyt.

Kirjoittaa voit mitä vain. Päivämäärät, fiilikset, huvittaako, mitä söit, milloin treenasit, mitä teit, kuinka kauan, paljon nostit, paljon painoit. Kirjoita se, mitä sinun tarvitsee tietää ja minkä haluat kehittyvän. Tämä parantaa harjoitteluasi enemmän kuin mikään ohjelma tai suunnitelma. Tehokkainta on toki tehdä molemmat. Jos et ole tehnyt tätä aikaisemmin, tee se nyt.

Miksi käsin kirjoittaminen?

Käsin kirjoittaminen nätukee kehitystäsi. Kun kirjoitat, muistat. Et voi huijata itseäsi aiemmilla saavutuksilla, kun tiedät, mitä olet tehnyt. Ajat itseäsi parempiin suorituksiin. Oman tason parantumista ei havaitse muistin varassa läheskään niin hyvin kuin haaleankin musteen tukemana. Jotain jää aina huomaamatta. Olemme hyviä kusettamaan itseämme.

Kun materiaalia alkaa kertyä, se on hyödyllistä. Voit ihmetellä, miksi jokin asia junnaa samalla tasolla kuin kolme vuotta sitten. Jos sinulla on hyvät muistiinpanot, saat tutkittua asiaa ja löydät vastauksen. Jos pelaat muistin varassa, sinulla ei ole mitään toivoa ymmärtää asioiden yhteyksiä. Tämä pätee voimaharjoittelun lisäksi kaikkeen tavoitteelliseen tekemiseen. Jos et kirjaa ylös harjoitteluasi, et kehity niin hyvin kuin sinulle olisi mahdollista. Lupaan sen.

Jos minun olisi pakko valita, annanko aloittelevalle saliharrastajalle täydellisen voimaohjelman vai vihkon ja kynän, valitsisin jälkimmäisen.

Harjoittelupäiväkirja kertoo sinulle lahjomattomasti, oletko kehittynyt.
Haluatko kehittyä?

Mihin muihin elämänalueisiin tätä lähestymistapaa voisi soveltaa? Kaikkiin. Yritätkö kehittyä jossakin, mutta et kirjoita siitä mitään käsin? Et onnistu.

Aloita nyt. Jatka ainakin yksi vuosi. Katso, oletko oppinut mitään.
Lue ensimmäisiä merkintöjäsi.

Käsin kirjoittaminen paperille (miellyttävällä hyvällä kynällä) tekee myös valtavan palveluksen ajattelullesi. Jos mahdollista, laita pyrkimyksesi oikealle paperille oikealla kynällä. Hommaa hyvä vihko ja hyvä kynä. Sellaiset, jotka miellyttävät omaa silmää ja näppituntumaa.

Eli otetaan juttu alusta.

  1. Onko kotonasi kynä?
  2. Onko kotonasi vihko?

Jos vastasit kumpaan tahansa ei, tiedät mistä aloittaa.