new-years-eve-114011_640

Kolmisenkymmentä tuntia tätä vuotta jäljellä.

En voinut vastustaa uuden vuoden lupauksista kirjoittamista. Vaikka itse en ole viime vuosina sellaisia varsinaisesti tehnyt, tiedän, että monella tällainen tapa on. Se voi olla erittäin hyväkin tapa. Uuden vuoden lupaukset ovat lisäksi niin lähellä yhtä lempiaiheistani, etten malta olla kirjoittamatta jotain pientä. Se yksi lempiaiheeni on tavoitteet. Sellaisiahan uuden vuoden lupaukset ovat. En kuitenkaan halua kertoa, mitä lupauksille yleensä tapahtuu. Se on liian helppoa ja kaikki osaavat sen keskustelun itsekin.

Haluan kertoa, miten saat hyvän lupauksen tehtyä.

Ensimmäinen pointti. Ihmisen ajattelu ja aivotoiminta ei ilmeisesti toimi parhaiten silloin, kun halutaan nimenomaisesti olla tekemättä jotain, ja sitä aletaan hokea itselle. Eräs suosittu tähän pureutuva teos on ”Don’t Think About Purple Elephants”, jonka nimen luettuasi ajattelet tietenkin violetteja elefantteja. Tai ainakin kannen nähtyäsi. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa, että tavoitteet, joissa on negaatio, pitävät päässäsi sen ajatuksen, josta haluat luopua.

”En syö suklaata”.

Onko tuttu tavoite? Jos oikeasti haluat välttää suklaata, sinun tulisi onnistua muotoilemaan tämä tavoite niin, että siitä saadaan pois negaatio ja sana ”suklaa”. Tavoitteen muotoilu näin laittaa sinut nimittäin ajattelemaan suklaata. Se vaikeuttaa jonkin verran suklaasta luopumista.  Tavoite tulee muotoilla tilana, johon halutaan päästä, visiona jota kohti edetään. Käyttäytymisesi tottelee paremmin ”kohti” – tavoitteita, kuin ”poispäin” -tavoitteita. Kysymys ei siis ole, mitä haluat lakata tekemästä. Oikea kysymys kuuluu: mitä haluat tilalle? Kun osaat vastata tähän, olet jo askeleen pidemmällä.

Toinen pointti. Mitä tahansa sitten itsellesi asetatkaan tavoitteeksi, sinun tulee esittää itsellesi myös seuraava tarkentava kysymys: mistä tiedät onnistuneesi? Jos et pysty vastaamaan tähän, liikut liian yleisissä tavoitetasoissa. Uuden vuoden lupauksella ”Elän terveellisemmin” ei siis varsinaisesti tee yhtään mitään. Sinun tulisi tietää, miten pystyt arvioimaan onnistumistasi. Onko tavoitteesi mitattavissa numerolla? Numero ei ole välttämättömyys, mutta sinulla täytyy kuitenkin olla jonkinlainen mittari sille, oletko onnistunut tavoitteessasi. Lupaus toki on yleensä konkreettinen ja ehdoton. Ehdottomuudesta muodostuu usein ongelma, ainakin jos lupaus muistuttaa kohdan yksi suklaalupausta. Kun onnistut kääntämään sen tekemiseksi, tulee sinun kysyä, kuinka usein teet sitä mitä haluat, tai milloin teet sitä?

Mistä päästäänkin kolmanteen kohtaan – ajankohtaan. Jos lupauksellasi ei ole aikajännettä, et ole tosiasiassa ottanut siitä vastuuta. Uuden vuoden lupauksella usein on aikajänne, ainakin jos suklaasta aiotaan kieltäytyä juurikin koko vuoden ajan. Hyvällä tavoitteella on ajallinen ulottuvuus. Yksi parhaista ajallisista tarkennuksista on vastaus kysymykseen siitä, mihin mennessä teet jonkin asian. Kaikesta voi haaveilla – uusista harrastuksista tai paremmasta työstä, mutta hyvällä lupauksella vastaat myös kysymykseen siitä, milloin teet asialle jotain.

Tarkimmat varmaan huomaavat, että tavoitteiden konkreettisuus ja realistisuus ovat myös näistä kolmesta kohdasta erottamattomia osia. Hyvä tavoite on konkreettista toimintaa.
Otetaan vielä kertauksena se, mitä erityisesti yritin kirjoittaa.

Hyvä uuden vuoden lupaus kulkee kohti haluttua tavoitetta, sen onnistuminen ei jää epäselväksi ja sen ajankohta tiedetään. Se vastaa kysymyksiin:

1) Mitä haluat nykytoimintasi tilalle?
2) Mistä tiedät, että olet onnistunut tavoitteessasi?
3) Milloin teet konkreettisia toimenpiteitä asialle?

Ei se sen vaikeampaa ole.
Toki meikäläinenkin yrittää syödä enemmän vihanneksia ja käydä juoksemassa ja niin edelleen vuonna 2015. Jotain muotoilua ehkä tartteis vielä tehdä… Ainakin blogitekstejä lupaan enemmän vuodelle 2015 kuin tänä vuonna julkaisin. Siitä on helppo pitää kiinni.

Hyvää vuotta 2015!