Kiinnostaako?

Tänä vuonna aion kehittyä etenkin sen ymmärtämisessä, miten ihmiset oppivat ja muuttavat toimintaansa. Muutamia askeleita on jo otettu. Haluan nyt jakaa erään minulle perustavaa laatua olevan oivalluksen.

Luulen, että useat tietotyöläiset ja muutkin työläiset vastaisivat kokevansa keskittymisvaikeuksia työssään. Työn keskeytymisestä tehdyt tutkimukset kertovat epäkannustavan tarinan siitä, kuinka usein keskittymisemme herpaantuu. Ilmeisesti tätä voi tapahtua jopa muutamien minuuttien väliajoin. Tällaiset faktat on otettava sellaisenaan. Kyllä, työ keskeytyy jatkuvasti. On epärealistista odottaa, että näin ei tapahtuisi. Työkäytännöillä voidaan toki rajoittaa häiriöitä. Uskon kuitenkin, että vain yksi itse opittava taito on olennainen suhteessa häiriöihin. Se on keskittymisen palauttaminen. Ajattelen, että keskittymisen säilyttäminen ei ole tavoiteltava taito, mutta sen lähes välitön palauttaminen on. Tätä ajatusta voi kukin kypsytellä itsekseen. Hyvät harjoittelutavat aukeavat nopeasti.

Mutta mikä todella säätelee keskittymistä?

Niinä varmaan tuhansina tunteina yliopistojen kirjastoissa nenä kirjassa minulle olisi varmasti ollut hyödyllistä pohtia tämän kysymyksen vastausta kirjan päälle nukahtamisen sijaan. Kuten usein kuitenkin käy, oivallukset vaativat enemmän aikaa kypsyäkseen. Opiskeluvuosina olisi ollut hyödyllistä pohtia, mitä oppiminen oikeastaan vaatii. Siitä kirjoittanen myöhemmin lisää, mutta tähän tarkoitukseen sopii yksi elementti: havainnoinnin kohdistaminen, siis keskittyminen. Aivomme nimittäin ymmärtävät parhaiten sitä, mitä lähdemme havainnoimaan. Muuhun ympärillä tapahtuvaan niiden kapasiteetti ei samalla tapaa riitä. Todellisuutemme on havainnointia ennalta valitsemallamme tavalla. Se, mitä havainnoidaan, vaatii tietenkin keskittymistä. Täydellisen keskittymisen kuvaksi on mielessäni muodostunut kissa, joka herkeämättä seuraa ikkunasta puussa liikkuvia lintuja. Mikä saa kissan keskittymään täysin intensiivisesti?

Kiinnostus.
Keskittyminen seuraa kiinnostusta.
Kiinnostusta ei voi pakottaa, joten keskittymistäkään ei voi pakottaa.

Otsikon kysymykseen vastattu ”en keskity” implikoi välittömästi, että kiinnostus työtä kohtaan on kadonnut. Jos olisin löytänyt usemmasta opiskelua varten luetusta kirjasta sen, mikä minua siinä kiinnostaa, olisin oppinut valtavasti enemmän. Tässä onkin oivalluksen tärkeä ulottuvuus: voimme löytää lähes kaikesta jotain itseämme kiinnostavaa. Kun keskitämme havainnointimme työssä siihen, mikä meitä kiinnostaa, opimme enemmän. Itse suoritus sujuu sen jälkeen helpommin. Ideaalitilanne olisi tietenkin, että se, mitä teemme, olisi meille sinänsä valtavan kiinnostavaa.

Olen kuullut HR-alan ammattilaisilta usein sen, miten rutiinityöt rasittavat heitä. Haluan itsekin toimia enemmän asiantuntijana kuin byrokraattina, koska koen asioiden olevan eri tavalla hyödyllisiä. Rutiinityöt tietysti kuuluvat valtaosaan työkuvista. Haastankin siis itseni ja muut kiinnostumaan kaikista eteen tulevista tehtävistä. Kiinnostavuuden löytäminen on mielestäni jo sinänsä inspiroivaa, ja kaikki tekevät tätä huomaamattamaan muutenkin. Voimme kuitenkin tulla entistä tietoisemmaksi valinnoistamme asian suhteen.

Liian usein suljemme korvamme kesken työpäivän, kun luulemme tietävämme kuullun asian. Tai kuulemme jotain, mikä ei varsinaisesti koske meitä. Tällöin myös kyllästymme ja alamme miettiä muita (kiinnostavampia) asioita. Emme siis nauti. Mitä tällä saavutetaan? Voisimmeko tämän sijaan keskittyä kuuntelemaan, etsimään jotain uutta ja kiinnostavaa? Mitä oppisimme? Nauttisimmeko enemmän?

Kiinnostuminen on itsessään nautinnollista.
Kiinnostukaamme jatkossa enemmän myös vanhoista jutuista.

Tiedättekö, mikä sana minulle kuvaa työstä kiinnostumista?

Flow.

ps.
Tätä tekstiä on vahvasti inspiroinut Timothy Gallweyn teos The Inner Game of Work.