Minulla on aivan liikaa tavoitteita.

On liikaa asioita, joista olen kiinnostunut ja joita haluaisin tehdä. Näihin liittyviä tavoitteita löytyy. Monet toisistaan irralliset asiat inspiroivat. Asia on kuitenkin niin, että kun uppoutuu eri asioihin joka puolella, huomaa pian stressaavansa tekemättömistä asioista. Tiedän kyllä, miten tämä pitäisi ratkaista. Tehdä tai olla tekemättä.

Olen havainnut, että kaikkia näitä asioita ei voi tavoitella yhtä aikaa. Ei tehokkaasti tai ainakaan kovin kauaa. Tämä yksinkertainen totuus pätee lähes aina ja kaikissa elämänalueissa. Miksi?

Koska aikaansaaminen on keskittymistä.
Älykkyys on keskittymisen funktio.

Jälkimmäisen lauseen pöllin Jari Sarasvuolta. Juuri tämä lause kolahti. Asia alkoi upota. Perille se ei ole vielä mennyt, ainakaan kokonaan. Edelleen sähellän keskittymättä. Kuten sinäkin.

Jos et keskity, on ihan sama mitä osaat. Kaikella osaamisellasi ja kyvyilläsi et tee mitään ilman keskittymistä. Yhteen asiaan keskittymistä. Vasta keskittyminen paljastaa potentiaalisi. Syvennetään asiaa esimerkein.

Kuten Suomen parasta liikuntablogia kirjoittava Lihastohtori meille kertoo, kehittäminen tottelee keskittymisen periaatetta myös kun on kyse fysiikasta. Liikunta-alan puolella puhutaan harjoittelun spesifisyydestä.  Esimerkiksi lihaskasvu ja rasvanpoltto yhtä aikaa on hieno tavoite, mutta ei onnistu sinulta. Ellet ole ylipainoinen aloittelija tai vahvasti lääkitty. Myöskään nopeus ja kestävyys eivät kehity kunnolla yhdessä harjoiteltuna. Intensiivinen kestävyyden harjoittelu tuhoaa nopeuden, ja toisin päin.

Mitä harjoitelet, se kehittyy. Mihin keskityt, se edistyy.

Jos aiot oikeasti nostaa tasoasi, sinun täytyy tietää, missä asiassa. Hyvin loogista, mutta silti unohtuu. Kun sohellat kaikkiin suuntiin, jäät auttamatta melko keskinkertaiselle tasolle. Tämä ei haittaa, jos sinulle kelpaavat epämääräiset edistysaskeleet tai kovia tavoitteita ei ole. Kumpikin on ihan ok lähestymistapa. Pidä kuitenkin huolta, ettet kuulu tietämättäsi siihen joukkoon, jolla ei oikeasti ole tavoitetta. Olen itse tästä hyvä todiste. Ohjelmallinen sohlaaminen on kuulunut voimaharjoitteluuni jo kauan. Ruokavalion suhteen samaten. Jos olisin tehnyt keskittyneemmin yhtä tavoitetta kerrallaan, olisin huomattavasti parempi haluamissani asioissa.

Sen lisäksi, että keskittyminen on ainoa tapa tehdä mitään aikaansaavasti, se toimii myös ylätasolla. Keskittymistä vaatii myös se, miten lähestyt omaa elämääsi ja tavoitteitasi. Tavoitteesi ja arkesi ovat nimittäin systeemi. Kaikki liittyy kaikkeen. Suosittelen lämpimästi tätä tapaa ajatella ja työstää tavoitteitaan. Suosittelen siis keskittymään vain yhteen tavoitteeseen kerrallaan.

Miten valitset yhden tavoitteesi?

Kirjaa kaikki asiat, mitä haluaisit saada aikaan. Konkreettisina tavoitteina. Voit aloittaa yleisistä haluista, mutta etene konkretiaan.  Todennettavaan saavutukseen tai numeroon. Käytä inspiroivia, mutta mahdollisia tavoitteita. Voit myös tutkia, mikä ylipäätään on mahdollista. Joku on nimittäin jo onnistunut tavoitteessasi.

Toisin kun usein tehdään, en neuvo sinua palastelemaan näitä pienemmiksi askeleiksi tai tämän päivän tavoitteiksi. Ota kaikki tavoitteet kasaan sen kummemmin järjestämättä. Katso tätä rypästä asioita, joita haluat saada aikaan.

kesk1

Ensimmäinen pohdinta.
Ovatko tavoitteet harmoniassa?
Ovatko jotkut tosiasiassa ristiriidassa?

Poista tai muuta niitä, mitkä eivät sovi kokonaisuuteen.
Jos kaikki sopivat keskenään yhteen, hyvä.
Kun olet harmonisoinut tavoitteet, siirry eteenpäin.

Toinen pohdinta:
Onko tavoitteillasi jonkinlainen järjestys?
Voisiko tavoitteillasi olla järjestys?
Siis näin:

kesk2 

Hankala, mutta kannattava pohdinta.
Tavoitteilla ei tarvitse olla suoraa seuraussuhdetta. Ne voi saada järjestykseen sen mukaan, mikä helpottaisi seuraavaa tavoitetta. Yksi järjestämistapa voi olla myös innostavimman laittaminen ensimmäiseksi.

Oikeasti paras tapa olisi sijoittaa kärkeeen kokonaishyödyllisin tavoite. Tätä ei ole välttämättä helppo arvioida, mutta yritä silti.

Nimittäin tavoitteidesi todellisuus on tällainen:

kesk3
Jos pääset tämänkaltaiseen ymmärrykseen tavoitteistasi, olet pitkällä. Kun
löydät tuon vihreän laatikon, tiedät mihin keskittyä. Olet löytänyt tavoitteen, jonka saavuttaminen vaikuttaa kaikkeen muuhun positiivisesti. Lupaan sinulle, että tällainen asia on olemassa. Se kannattaa etsiä.

Systeemi on tietenkin kuviota monimutkaisempi ja jatkuvassa muutoksessa. Voit kuitenkin tutkia tilannettasi yhä uudelleen. Yrittää ja erehtyä. Jahdata merkittävintä, hyödyllisintä ja vaikuttavinta tavoitettasi.

Ota oikeasti vain yksi tavoite.
Jahtaa sitä.

Muut asiat hoidat sillä aikaa vain yhtä hyvin kuin ennenkin, eli et siis yritäkään parantaa.
Vedät tavanomaisesti.

Yhden tavoitteen ottaminen nostaa saavuttamisen todennäköisyyden 80%:n paikkeille. Pelkästään kolme yhtäaikaista tavoitetta ottamalla antaudut täydelle sattumanvaraisuudelle. Todennäköisyytesi onnistua tippuvat siis tavoitteita asettamattomien tasolle.

Kysymys kuuluukin:
Mitä sinun pitäisi tehdä ensiksi?
Mitä tulisi ainakin tehdä, että hommat nytkähtävät eteenpäin?
Kun osaat vastata tähän, niin ehdotan, että toimit seuraavasti.

Osta muistikirja. Kirjoita sen kanteen tai sisäkanteen ”Yhden tavoitteen kirja”.
Voit nimetä sen myös tavoitteesi mukaan.
Ehdotan usein kirjallista työskentelyä, ja sille on syynsä.

Kirjoita tähän kirjaan tavoitteesi nyt, joka aamu, sekä aina kun tarvitset itsekuriannoksesi. Kirjoita joka päivä kaikki, mitä asian eteen teet. Arvioi, kertaa, lue. Kirjoita päiviäsi valmiiksi etukäteen. Keskity. Tiedä, mitä ole tekemässä. Käytä aikaasi siihen, että pidät tavoitteen tavoitteena. Älä sähellä. Älä ole keksivinäsi parempaa tekemistä. Tee yhtä asiaa. Tee se loppuun asti.

Ja kun unohdat, lue kirjaasi ja muista.

Voimavalmentaja Dan Johnin tyylillä ja nerokkuudella:
”The goal, is to keep the goal, the goal.”

Ota vain yksi tavoite.
Muista se. Älä lopeta.
Voita tavoitteesi. Nauti saavutuksestasi.
Voitat samalla paljon muutakin.

Tämän jälkeen voit ottaa seuraavan tavoitteen.
Ellet ole vahingossa saavuttanut jo sitäkin.

terv.
Kalle

Advertisement