Tulin lukeneeksi hyvän kirjan. Olen kehunut sitä kaikille, jotka ovat erehtyneet kuuntelemaan. Sen nimikin on viihdyttävä. Fat loss happens on a monday. Kirjan yksinkertaiset ja järkevät ohjeet ovat piristäviä nykypäivän fitnesskeskustelun vastapainona. Lähes kaikki toimivat asiat on nimittäin keksitty. Etenkin periaatteina. Keksimme ne uudelleen koko ajan. Tässä ei tietenkään ole mitään vikaa, päin vastoin.

Koko kirjan pointti on lienee asioiden tekeminen etukäteen oikein. Sun Tzun meiningillä. Menestys on päivän loppuun saattamista ennen kuin päivä edes alkaa. Tämä pätee elämäntapamuutoksiin yhtä vahvasti kuin muuhunkin saavuttamiseen. Kirja herätti muitakin ajatuksia kuin pelkästään painonpudotukseen liittyviä. Painonpudotukseen liittyviä ajatuksia voit lukea tästä tekstistäni.

Tällä kertaa kirjoitan sinulle viimeistelystä.
Loppuun asti tekemisestä.

Kun henkilökohtaiset projektit tehdään loppuun asti, niiden järkevyys paljastuu. Asioista on mielekästä ja tuloksellista keskustella vasta niiden loppuun saattamisen jälkeen. Tämä on oppimisen kannalta ratkaisevaa.

Teemme asioita liian usein ilman loppuun saattamista. Meiltä puuttuu viimeistely, kansiin sulkeminen ja tämän mahdollistama seuraava askel, eli arviointi. Parhaimmillaan jälkiarviointi on hyvä keskustelu, jopa mehustelu. Näin on etenkin porukalla tehdyissä asioissa. Työelämäkontekstissa se, että emme saata asioita loppuun, on mielestäni suuri syy siihen, että koemme muutoksen jatkuvana ja kaoottisena. Asioiden sulkeminen ja arviointi unohtuu.

Miten asioita sitten tehdään tietoisesti?

  • Suunnitellaan asia.
  • Tehdään se.
  • Keskustellaan siitä.

Tämän mallin poimin kirjan inspiroimana.

Plan the hunt.
Hunt.
Discuss the hunt.

Kolmas kohta on oppimiselle välttämätön. Eikä sitä voi tehdä ilman kunnollista kohdan kaksi toteuttamista. Tehdään asia loppuun. Vasta sen jälkeen arvioidaan, opitaan ja otetaan seuraava suunnitelma. Tämä on hyvä ja vastuullinen tapa tehdä.

Joskus, kun yritämme elämäntapamuutosta, toteutamme hiukan erilaista kaavaa.
Se menee seuraavasti:

  • Kerrotaan, että tehdään asia, suunnitellaan.
  • Ei tehdä sitä.
  • Vaietaan.
  • Kerrotaan seuraavasta asiasta.

Jos haluat esimerkin, mene instagramiin. Etsi kuvia, joissa henkilöt aloittavat dieettinsä. Keksi joku hyvä hashtag, #DietDayOne, #DietStarts, #DetoxDayOne, #FastDayOne, #VelocityDiet ja niin edelleen. Löydettyäsi sopivia esimerkkejä, etsi samojen henkilöiden kuvat siitä, kun he ovat päässeet aloittamansa projektin loppuun.

Tiedät mitä tästä seuraa. Et löydä kovin montaa kuvaa. Täydellisen ruokavalion tai treeniohjelman löytämiseen kun kuuluu olennaisesti se vaihe, että sen noudattaminen lopetetaan.

Tekeminen siis puuttuu. Aloitat, mutta et pääse loppuun asti. Kesken jättämisen syy on epämääräisinen Tavoite unohtuu, katoaa, tai jotain muuta tulee vastaan. Vaikenet asiasta ja syytät peilikuvaa itsekurin puutteesta. Tämä vain vahvistaa itseään toteuttavaa uskomusta omasta kyvyttömyydestäsi. Siitä sitten seuraavaa haastetta kohti. Tsemppiä.

Tiedän myös ihmisiä, joiden kehityspyrkimykset ovat salaisia. Vastauksena nykypäivän etukäteen tehtyyn tuulettamiseen he ovat varmuuden vuoksi hiljaa kaikesta. Ei kerrota etukäteen, ei tehdä, eikä keskustella jälkeenpäin. Tavoitteita uhkaa taikausko siitä, että tavoitteesta tulee jotenkin haavoittuvampi muille kerrottuna. Ihmiset sitten kiusaavat, kun ei saavuta tavoitettaan. Entä jos salailusi johtuu siitä, ettet itse usko onnistuvasi taaskaan? Se, ettei kerro tavoitettaan kenellekään, on tehokas tapa olla saavuttamatta mitään. Älä pyydä anteeksi sellaista, mitä haluat saavuttaa. Kerro jollekin. Sen jälkeen tee projektisi loppuun. Sen jälkeen keskustele siitä.

Pointtini saapuu.
Kun seuraavan kerran päätät kokeilla sitä 12 päivän penkkiohjelmaa, kuukautta parempiin pakaroihin, mehupaastoa, sitruunavesidieettiä tai vaikkapa säästämishaastetta, tee se loppuun. Tee. Se. Loppuun.

Saat puolestani kokeilla mitä tahansa hullua, kunhan teet sen loppuun. Ansaitset viimeistelystäsi oikeuden kertoa, mitä mieltä olet asiasta. Pääset keskustelemaan siitä, mikä projektissasi oli hyvää, mikä ei. Voit katsoa, pääsitkö tavoitteeseen. Epäonnistuminen on hyväksyttyä, kunhan se tulee seurauksena yrittämisestä ja selkeästä loppuun saattamisesta. Tietoisesta kokonaan tekemisestä.

Jatka loppuun asti.

Loppuun asti tekemällä opit ja kehityt. Löydät seuraavan tavoitteesi. Yksi surkeimmista tempuista, jota harrastamme, on jättää jotain kesken ja sitten haukkua se surkeaksi ja toimimattomaksi. Jos et pysty viimeistelemään olet todennäköisesti yrittänyt jotain täysin kohtuutonta tai lähtenyt matkaan ymmärtämättä itsekuria. Olet saattanut myös tavoitella jotain, mitä et tosiasiassa edes halua.

Olen jättänyt itse kesken niin monta asiaa, etten edes muista valtaosaa niistä. Olen kertonut niistä etukäteen ja hävennyt hiljaisesti myöhemmin. Parhaat jutut, jotka olen tehnyt ja joista olen ylpeä, ovat niitä, jotka tein loppuun. Tutkintopaperiin, vaakalukemaan, salinostoon. Kaikki saavutuksistaan ylpeät tietävät tämän tunteen.

Parhaita oppituntejani ovat olleet ne loppuun saatetut asiat, joissa epäonnistuin. Kaikki tosissaan jotain tavoitelleet ymmärtävät, että kaikkensa antamisen jälkeinen epäonnistuminen ei ole tappio. Jos teet tosissaan loppuun asti, et häviä, vaikka epäonnistuisit. Opit.

Se, mitä en ole tehnyt loppuun asti, on autuaasti unohdettu.
Kun sitä ei muista tai hyväksy, on hankala oppia.

Älä siis lopeta, vaan anna kaikkesi.
Se toimii paremmin. Se opettaa.

Ylitä kalkkiviiva.
Juhlitaan sen jälkeen.