Valmentamani esimies inspiroi minua viime viikolla. Hän kertoi ymmärtäneensä ajanhallinnan ja ajankäytön eron. Tämä ymmärrys oli alkanut tuottaa hyvää tunnetta omasta työstä. Hän oli keksinyt, miten hän saa asioita aikaan. Hän kuvaili, miten suuri muutos on tapahtunut. Innostuskin oli silminnähtävää sorttia, kuten joillain tapaa olla. Sain itsekin energialatauksen.

Erityisesti minua inspiroi se, mitä kuulin aikaansaamisesta.

Esimiesten kanssa puhumme  karkeasti joka toinen kerta omasta ajankäytöstä. Etsitään turhaa, tehostetaan toimivaa. Turhasta vapautunut aika käytetään itselle tärkeään ja inspiroivaan. Välillä kolahtaa kunnolla ja koko tekeminen muuttuu. Mitä esimies tekee silloin eri tavalla kuin nyt? Mistä onnistuminen johtuu?

Haluan pohtia tällaisen ajankäytöllisen läpimurron reseptiä. Ehdotan taas mantraa. Helposti muistettavaa työkalua arkityöhösi. Toimii johtajille, mutta toimii kyllä työyhteisöissä muutenkin.

Aikaansaaminen ponnistaa suhteestamme keskittymiseen, aikaan ja yhteistyöhön. Näiden pohjalta ehdotan aikaansaamismantraa:

Tämä, nyt, yhdessä.

Saamme aikaan, kun teemme tämän, nyt, yhdessä.
Käyn mantran läpi sana kerrallaan.

Tämä.

Ensimmäinen sana viittaa keskittymisen tarpeeseen. Tarvitsemme keskittymistä omaan ja yhteiseen työhömme. Keskittyminen herpaantuu, mutta onneksi sen voi palauttaa. Tämä viittaa helposti määriteltävään ja keskittymisen mahdollistavaan asiaan. Kokonaisuutta ei ole aina näin helppo hahmottaa. Pääasia on, että tartutaan silti tekemiseen täydellistämisen sijaan. Tärkein löytyy tekemisesssä. Saamme aikaan, kun onnistumme tekemään tämän kokoista asiaa. Kun löydät tämän, keskity siihen. Tiedä, mitä teet.

Nyt.

Aikaa käytetään, ei hallita. Aikaa käytetään tekemiseen. Hallintayrityksilla ansaitset vain itsellesi täydellisen kalenterin, jonka ratkaisevimpia asioita ei tehdä. Suunnittele niin vähän kuin on tarpeen. Ryhdy enemmän. Tekeminen on tärkeämpää kuin täydellisen tekemisen ajattelu. Ota neutraalimpi ja hyväksyvämpi ote siihen, kuinka kauan asiat kestävät. Tee nyt. Se on hyvä tapa tehdä, koska se energisoi. Innostunut ihminen, joka päättää toimia ensi viikolla, unohtaa. Olen todistanut tämän enemmän kuin yhden kerran. Sinäkin tiedät tämän.

Yhdessä.

Yksin puurtaminen tarkoittaa harvoin onnistumista. Itse en osaa tätä, joten kirjoitan asiasta sinulle oppiakseni sitä. Kaikki onnistuminen on lopulta yhteistä. Kaikki saavutukset ovat yhteisön. Jos et usko, haastan sinut tutkimaan asiaa. Etsi yksin onnistuja. Tutki hänen tarinaansa oikeasti. Löydät kasvokkaisuuden. Yhdessä asiat järjestyvät, tapahtuvat ja kehittyvät. Hankalat asiat tottelevat vain kasvokkaisuutta ja keskustelua. Omaksu tämä asia ja alat ratkaisemaan tilanteita.

Ehdotan siis mantraa työyhteisöllesi:
Tämä, nyt, yhdessä.

Saamme huonosti aikaan, jos yritämme tätä jossain vaiheessa yksin. Keskinkertaisuutta saa aikaan myös yritys tehdä kaikkea huomenna porukalla. Lisäksi se, mitä aivan liian usein yritämme, on kaikkea tänään yksin.

Yksi asia kerrallaan loppuun asti on edelleen hyvä mantra.
Lauseen nostaa uudelle tasolle tekeminen yhdessä.
Siispä:
Tämä, nyt, yhdessä.

Kokeile näin!

Onko sinulla (teillä) kauan tekemistä vältellyt, mutta tärkeä asia?
Tee sille näin.

  1. Varaa 30 minuutin aika ja tila asialle. Nyt.
  2. Päätä keskittyä ainoastaan tähän asiaan. Unohda muu.
  3. Ota sopiva(t) työkaveri(t) avuksi. Kerro mihin keskitytään ja miksi.
  4. Työvälineistä mukaan vain välttämättömät! (usein kynä ja paperi)
  5. Ajastimeen 30 minuuttia.
  6. Tee! Kysy, keskustele, innostu, piirrä.

Kun 30 minuutin ajanotto kilahtaa,  asia on edistynyt enemmän kuin uskoisit. Ihmettele aikaansaannostanne. Edessä on pian uusia parempia ja kysymyksiä vanhan ongelman tilalle. Ratkaisu siintää edessä. Näette polun. Teillä on energiaa.

Vielä pitäisi jatkaa? Energia korkealla? Jatkakaa tauon jälkeen toinen 30 min. Kun on riittävän valmista, tehkää tasklist. Vastuuttakaa kaikki, aikatauluttakaa kaikki. Toistakaa toimenpide myöhemmin.
Tapahtuu.

Vielä kerran.
Aikaansaaminen on keskittymistä. (tämä)
Tekeminen on suunnittelua tärkeämpää. (nyt)
Yhdessä tekeminen nostaa tasoa. (yhdessä)

Alussa mainitsemani esimies otti tämän metodin käyttöön. Seuraukset näkyivät ensin naamasta. Sitten ne näkyivätkin aikaansaannoksissa ja pian lähiympäristössä. Kuvittele, mitä tämä tarkoittaisi Sinun kohdallasi.

Mitäpä jos kokeilisitte?

terv.
Kalle

Advertisement