Haluaisin kehittää työyhteisöäni, mutta kukaan muu ei halua.
Minulla on hyviä ideoita, mutta niihin ei koskaan tartuta.

Kuulen yllättävän usein tällaisia lauseita sekä töissä että arjessa. Keskustelu on tullut vastaan myös valmentaessa. Olen tullut tietoisemmaksi tällaisesta tavasta kertoa oman tekemisen esteistä: Minä vastaan muut.  Moni turhautuu, kun muut ihmiset ovat hänen hyvän tekemisensä esteeenä. Allekirjoittaneen päässä tällaisia kuvitelmia on myös joskus pyörinyt. Kyllähän minä, mutta muut estävät.

On kuitenkin parempi tapa ajatella asiaa. Haluan jakaa sen kanssasi.

Miksi muut eivät ymmärrä Sinua? Jos tämä kysymys askarruttaa, haluan kysyä sinulta muutaman kysymyksen lisää. Niistä voi olla sinulle apua. Kolme kysymystäni:

 1. Yritätkö muuttaa meitä vai muita?
 2. Herätäkö halua yhteistyöhön?
 3. Millaista ihmistä ymmärretään?

Näistä voidaan lähteä lähestymään sitä, miksi et koe tulevasi ymmärretyksi.

1.Yritätkö muuttaa meitä vai muita?

On yksi ryhmä, joka ymmärtää sinua ja minua vähemmän kuin kukaan.
Ne muut.

Emme ymmärrä toisiamme, koska keskinäinen yhteytemme ei vielä riitä siihen. Emme ole samalla puolella. Se näkyy siinä, että käytämme kanssakulkijoistamme sanaa muut. Teemme muillakin sanoilla saman erotuksen. Johto ei viesti. Alaiset eivät ota vastuuta. Joskus käytämme jopa sanaa ihmiset samassa merkityksessä – ne, ketä emme tunne ja joihin meillä ei ole yhteyttä. Ihmiset, joita emme ymmärrä. Ne ovat niitä ihmisiä tai näitä ihmisiä, joka tapauksessa kuitenkin muita ihmisiä.

”En ymmärrä, mitä nää ihmiset ajattelee, kun ne tekee tota.”

Älä kysy, miksi muut eivät ymmärrä sinua. Kysy, miksi me emme ymmärrä toisiamme. Kysy tämä ääneen siellä, missä se vähän kauhistuttaa. Kuulemasi vastaus on sinulle hyödyllinen. Tästä on mahdollisuus jatkaa eteenpäin.

Meidän ja muiden välillä yhteys on poikki. Toisia ei oikein voidakaan ymmärtää. Jos haluat, että ajatteluasi ymmärretään, kutsu lisää porukkaa meihin. Älä ihmettele, mikä muissa on vikana, vaan mikä meissä on vikana. Kysymysmuotoilulla olet mahdollistanut paremman yhteistyön ja poistanut esteen väliltänne. Kutsunut yhteiselle puolelle. Tee siis ensin tämä muutos ja rakenna yhteys kielessä.

Todellista yhteistyötä ei tehdä niin, että minä teen muiden kanssa, ikään kuin taipumalla yhteistyöhön. Yhteistyötä tekee se porukka, jonka nimi on ainakin hetkellisesti me.

Muita ei voi muuttaa, meitä voi.

Yhteistyöstä päästään seuraavaan hyvään kysymykseen.

2. Herätätkö halua yhteistyöhön?

Jos pohdit jatkuvasti, miten muut sinua paremmin ymmärtäisivät, niin kysyn sinulta: Minkälaisen ihmisen kanssa kaikki haluavat tehdä yhteistyötä? Herätätkö sinä yhteistyöhalua?

Haluamme tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa, joka rakentaa meihin yhteyden. Ystävyydellä, kiinnostuksella ja kuuntelulla. Sen kaverin kanssa, joka aina muistaa nimemme ja sen, mitä meille kuuluu. Hänen mielipiteensä puolelle saatamme tulla ajan kanssa. Se sama tyyppi kummasti myös tuntuu menestyvän ja olevan hyvällä tuulella. Oletko huomannut?

Halua yhteistyöhön ei herätä henkilö, joka ei kiinnostu muista eikä yritä ymmärtää heitä. Voi siis olla, että muut eivät ymmärrä sinua siksi, että sinä et yritä ymmärtää heitä. Tai jos yrität, teet sen yksin ja salaa. Et kysy heiltä. Et yritä ymmärtää muita heidän kanssaan. Oletat heidän motiivejaan sinulle luontevilla käsitteillä. Muut saattavat olla vaikkapa vanhanaikaisia, näköalattomia, jumiutuneita tai sivistymättömiä. Muista, että sinunkin heikkouksillesi on varattuna jokin alentava käsite. Jossain.

Miksi ihmiset haluavat yhteistyötä kanssasi? Mitä tuot mukanasi?

3. Millaista ihmistä ymmärretään?

Kuka todennäköisimmin ymmärtää uuden ja mahtavan ideasi?

Hän, kuka pitää sinusta jo alun perinkin. Ihmiset alkavat ymmärtää sinua, kun he alkavat pitää sinusta. Sinua ymmärretään paremmissa väleissä ja paremmassa yhteydessä.

Viestintä on sitä, että rakennetaan niin hyvä yhteys, että se alkaa palvella muita tavoitteita. Tämä pätee myös toiseen suuntaan. Jos emme voi sietää toista ihmistä, olemme surullisen suljettuja hänen hyville ajatuksilleen. Ne voisivat olla meille hyödyllisiä, jopa käänteentekeviä.

Sellaista ihmistä ymmärretään, kenestä pidetään.

Miten sinua siis ymmärrettäisiin paremmin?

Jos todella haluat saada toiset ymmärtämään sinua paremmin, kokeile jotain näistä vinkeistä. Mielellään sitä, jota tiedät rikkovasi pahiten.

 1. Kiinnostu kanssaihmisistä.
 2. Aloita ystävällisesti.
 3. Anna ihmisten puhua.
 4. Kuuntele keskittyneesti.
 5. Hymyile ihmisille.
 6. Älä koskaan sano ihmiselle, että hän on väärässä.
 7. Jos olet itse väärässä, myönnä heti.
 8. Älä keskeytä.
 9. Älä kritisoi.
 10. Älä valita.

Ammensin listan hyvin vapaasti mukailtuna Dale Carnegielta, hän tiesi näistä jutuista vähän enemmän. Nämä karkeasti 80 vuotta vanhat opit ovat relevantteja edelleen. Toki ne ovat tätäkin vanhempia. Ihmiset ovat yrittäneet yhteistyötä melko kauan ja onnistuneet siinä ihmeellisesti.

Jos onnistut edes muutamissa, seuraa hyviä juttuja.

Loppuun vielä näkökulma, jota coachingissa yritän painottaa.
Muista ihmisistä ja heidän aivoituksistaan puhuminen on ajanhukkaa.

On turhaa puhua heistä, ketkä eivät ole paikalla. Muiden muuttamisen yrittäminen omalla järkeilyllä ja ilman heidän läsnäoloaan on järjetöntä. Mitä enemmän, paremmin perustellen ja pakolla sitä yrität, sitä surkeampia tuloksia saat.

Älä yritä tehdä muutosta muissa.
Yritä hyödyllistä muutosta itsessäsi. Sekin on tarpeeksi vaikeaa.
Sitten voit toivoa muutosta meissä.

Ketä sinä et ymmärrä? Mitä jos yrittäisit?
Kysymällä? Mitä seuraisi?

Luulen, että jotain nykyistä parempaa.

Advertisement