Teit työksesi mitä tahansa, voit tänä vuonna tehdä sen paremmin.

Pienelläkin parannuksella on merkittäviä vaikutuksia. Kehittyminen on vähittäistä. Tämän parantavan ajatuksen pohjalta päätin kirjoittaa muutaman työtä parantavan vinkin. Tai oikeastaan ehdotuksen. Toivottavasti mahdollisimman moni niistä on sinulle itsestäänselvyys. Jos näin ei ole, niin saat vapaasti poimia vinkkejä tästä mukaasi.

Miksi 16 vinkkiä? Koska 2016.
Vetävä blogiotsikko ja niin edelleen.

Kuusitoista vinkkiä parempaan työhön vuodelle 2016.

1. Pyydä palautetta

Tunnustusvaje. Olennaisimpia suomalaisen työelämän vajeita. Palautetta ei tule tarpeeksi tai ei ollenkaan. Tai kiitokset puuttuvat kokonaan. Kysymykseni tähän keskusteluun on aina: Pyydätkö palautetta? Oletko sanonut ääneen, että olet avoin kaikelle palautteelle? Siedätkö sanoa näin? Aloita tästä.

2. Myönnä virhe

Haluatko että vuorovaikutus sujuu paremmin? Myönnä virheesi. Jos et jo tee sitä, aloita pian. Kyllä niitä virheitä tulee. Myönnä julkisesti ja heti. Älä selitä. Jos myönnät virheesi vain silloin, kun teet niitä yksin, myönnä tästä lähin myös osuutesi niissä kunnon mokissa, joita tehdään porukalla. Hyvä tulee.

3. Hyväksy tunteet

Kaikilla on oikeus tuntea niin kuin tuntevat. Tunteet on hyvä ilmaista myös työympäristössä. Tarpeellisen tunneilmaisun välttely kostautuu aina myöhemmin. Pidättäydy kertomasta muille, mitä he tuntevat tai miksi he eivät saa tuntea, mitä tuntevat. Jälkimmäinen on erittäin yleistä. Esimerkiksi näin:

Henkilö 1: ”Tämä turhauttaa minua.”
Henkilö 2: ”No eihän TÄMÄ nyt ole lainkaan turhauttavaa!”

Älä ole henkilö 2.

4. Vaikeimmat varhain

Onko sinulla hankala asia, johon pitäisi työpäivän aikana tarttua? Tee se mahdollisimman varhain. Siihen ryhtyminen vaatii nimittäin itsekuria. Sitä sinulla on enemmän käytössä alkuvaiheessa päivääsi kuin sen viimeisinä tunteina. Kohtaa työläät asiat aina päivän ensimmäisten asioiden joukossa.

5. Kysy avoimesti

Pyri esittämään kysymyksiä tavalla, joka ei oleta toisen osapuolen vastauksia. Opettele avoimia kysymyksiä suljettujen sijaan. Kysy ihmisen näkemystä. Kysy yksinkertaisemmin. Kysy neutraalimmin. Opettele alkuun vaikkapa tämä kysymys:
”Mitä tarkoitat?”
Lausutaan neutraalilla ja hyväksyvällä äänenpainolla.

6. Keskity tai lopeta

Etkö pysty keskittymään? Lopeta.
Et löydä keskittymistäsi yrittämällä, kun se kerran katoaa kunnolla. Irrota otteesi, ajattele asiaa rauhassa. Kun löydät olennaisen, jatka. Opettele katkaisemaan kiireesi ja ajattelemaan, kun keskittymisesi alkaa herpaantua.Tämä onnistuu vielä paremmin seuraavalla neuvolla.

7. Katkaise kropalla

Tauota tekemistäsi kehollisesti. Se on hyvä tapa palauttaa keskittyminen ja lopettaa sählääminen. Nouse ylös tai laskeudu lattialle. Punnerra. Poseeraa. Tanssi, hölmöile, käytä voimiasi. Hengitä syvään muutaman kerran. Keskity uudelleen. Allekirjoittaneelta löytyy tähän tarkoitukseen työpöydän vierestä mm. kahvakuula.

8. Lyhennä viestiä

Kirjoitatko pitkiä sähköposteja?
Selitätkö, vaikka muut tajusivat jo?
Lyhennä viestiä. Poista tarpeeton.

9. Opettele uutta

Työ = tulos, ilo ja oppiminen. Kaikki meistä haluavat tehdä työtä, jossa kehittyy ja oppii. Tartu joka päivä sinulle uuteen asiaan tai lue lyhyt artikkeli alastasi. Mielellään sellainen, jonka otsikko ärsyttää. Tai kokeile tehdä joku rutiinisi eri tavalla, eri tilanteessa tai eri aikaan.

10. Muut mukaan

Lopeta yksin vääntäminen. Vähennä itseksesi pohtimista. Ota muut mukaan. Ota heidät mukaan ajoissa. Kerro, mitä on meneillään. Keskustele. Työstäsi tulee tuottavampaa, laadukkaampaa ja hemmetisti hauskempaa.

11. Kuuntele tietoisesti

Ihmiset yleensä kuulevat, mitä aikovat kuulla. Kuunteleminen voi kuitenkin olla tietoinen valinta siitä, mihin tällä kertaa keskitymme. Tee päätös kuunnella ihmisiä tuoreesti ja keskittyen. Kokeile esimerkiksi kuunnella vähemmän tuntemaasi työkaveria siitä näkökulmasta, mitkä ovat hänen vahvuutensa. Mitä kuulet?

12. Skippaa pullakahvit

Syö välipalasi hedelminä, vihanneksina tai vaikka pähkinöinä. Älä pullana ja leivoksina. Tiedät kyllä miksi.

13. Lopeta istuminen

Ei vähäksi aikaa vaan kokonaan. Tai ainakin pääasiassa. Kuinka paljon työpäivästäsi seisot? Tee tästä arvio. Lisää tätä määrää tunnilla viikossa. Tee lisäys työpäivän alusta. Kellota. Jatka, kunnes istut enää tunnin päivässä. Se lienee terveyden kannalta juuri ja juuri turvallista.

14. Liiku aamulla

Tämä tapa on hankala omaksua, ja siksi se onkin todella hyödyllinen. Laita työvaatteesi ja salikassisi / lenkkivaatteesi valmiiksi edellisiltana. Kun heräät aamulla, syö vähän, mutta jotakin. Mielellään proteiineja ja rasvaa. Lähde liikkumaan. Juuri kun alkaa tuntua siltä, että heräät ja voisit vetää ihan kunnon treenin, lopeta. Sitten normaalit aamurutiinit. Nyt päivään on energiaa.

15. Puoli tuntia lisää unta

Onko sinulla jokin työhösi liittyvä ongelma? Hankala viikko menossa? Aikaista yöunesi alkua puolella tunnilla. Eli lisäys alkupäähän. Jatka viikko tai pari. Katso, alkaako kokonaisuus helpottaa. Ei toimi? Lisää vielä toinen puolituntinen.

16. Lounaskävely

Kun olet syönyt lounaasi, lähde kävelemään. Yksin tai porukalla. Viisikin minuuttia riittää. Poistaa iltapäivän tehottomuuspiikin kuin itsestään.

Siinäpä ne. Kuusitoista lyhyttä ehdotusta.

Jos toteutat näitä tapoja tehdä työtäsi, tekemisesi paranee. Saat enemmän aikaan. Nautit työstäsi useammin. Opit enemmän.
Siedät taakkaasi paremmin.

Löysitkö vinkin, jonka tiedät hyödylliseksi, mutta et toteuta sitä?
Jonkun vähän ärsyttävän otsikon? Jotain, mitä huomasit unohtaneesi?

Tartu siihen.
Kirjoita muistiin.
Kokeile kuukauden ajan.
Lupaan, että työsi paranee hieman.

 

(otsikon kuva täältä.)