Oletko joskus saanut suuren innostuksen tehdä muutoksia elämässäsi?

Tiedäthän, se inspiraatio, jolla huonot tavat laitetaan kuntoon, haetaan töitä, aloitetaan salilla käyminen, vähennetään juomista, treenataan maratonille,  lopetetaan tupakointi tai syödään 50 grammaa hiilaria päivässä?
Tai kaikki näistä yhtä aikaa?

Tämä inspiraation puuska ilmaantuu, kun on tarpeeksi vellonut nykyisessä. Syntyy innostus tarttua uuteen. Luulen, että sinäkin olet kokenut tällaisia hetkiä. Niin minäkin.

Pari viikkoa sitten kuulin tuttavani lähestymistavan näihin tilanteisiin. Tehdään samantien huikeat suunnitelmat, aloitetaan kaikki projektit yhtä aikaa ja pistetään elämä kerralla kuntoon. Työ, opiskelu, kuntoilu, you name it. Nostetaan kaiken tasoa nyt heti.

Projektin kesto on tietenkin yksi päivä.

Meitä viehättää ajatus isosta muutoksesta monella elämänalueella. Mullistus. Vallankumous. Täysin uusi ja paljon entistä parempi tilanne. Sitä meille myös myydään.

Ongelma on siinä, että merkittävä muutos ei oikeasti ole suuri, nopea eikä monitahoinen. Ja kun se yrittää olla, niin se ei ainakaan ole onnistunut tai pysyvä.

Et onnistu mullistamaan nopeasti kaikkia elämänalueitasi. Onnistut muutoksessa todennäköisemmin, kun ajattelet aivan päinvastoin. Pysyvä ja positiivinen muutos on hidas ja kohtuullinen. Jatkuva ja johdonmukainen. Pieni teko kerrallaan etenevä. Ei kovin jännittävä.

Aina, kun kuulen ihmisten projekteista etenkin elämäntapojen ja hyvinvointinsa saralla, minun tekee kovasti mieli kysyä:

Mitä jos tällä kertaa muuttuisit hitaammin?

Entäs jos tekisit vähemmän?
Ja sitten jatkaisit kauemmin kuin yleensä?

Todelliset kehittymisaskeleet ovat usein niin pieniä, että ihmiset eivät kiihotu niistä. Haluamme mullistavaa. Sellaista, mitä emme ole ennen kokeilleet, mutta joka varmasti toimii meille, koska siitä on juuri ilmestynyt kirja tai siitä on puhuttu telkkarissa, ja ihan kaikki eivät ole siitä vielä kuulleet. Tietenkin juuri se muuttaa pelin.

Muuttaahan se, mutta korkeintaan viikoksi tai pariksi.

Toki isokin muutos on mahdollinen. Voit tehdä yhden suuren projektin ja onnistua siinä. Avainsana tässä kohtaa on yhden. Onnistut, jos se on ainoa asia, johon keskityt. Tämä on mielestäni oikea lähestymistapa, jos on tarpeeksi iso ongelma. Tarvitaan epätasapainoa toiseen suuntaan korjaamaan tilanne. Tällöin kylmästi hyväksytään, että kaikki muut asiat jäävät sivuun.

Niin, kaikilla muilla asioilla tarkoitan tosiaan kaikkia muita asioita. Esimerkiksi Suurin Pudottaja – ohjelmassa nähdään jatkuvasti yli 40% kehonpainostaan laihduttavia ihmisiä. Nämä ihmiset on irrotettu kokonaan omasta elämästään ja arjestaan kuukausiksi.

Ymmärrät pointin.

Ehdotan siis pientä muutosta suuren sijaan. Onnistunutta ja pysyvää muutosta parempaan luonnehtivat kohtuullisuus, konkreettisuus ja jatkuvuus. Nämä ovat henkilökohtaisen muutoksen avainkäsitteitä. Kun tähän lisätään vielä vertaistuki ja yhdessä tekeminen, ollaan pitkällä.

Näillä avainsanoilla päästäisiin hyviin tuloksiin myös muutettaessa organisaatiota ja sen kulttuuria. Vai kuinka moni on ollut mukana nopeassa, suuressa ja monimutkaisessa organisaatiomuutoksessa, joka toimi aiotusti ja onnistui tavoitteissaan. Saa vapaasti nostaa kätensä. Jos tämä kysymys esitettäisiin auditoriossa, kuuluisi paljon hymähtelyä, mutta näkyisi vähän käsiä.

Muutos ei ole suuri, nopea ja kompleksinen.

Jos haluat muutosta, tee vähemmän ja kauemmin.
Muutu hitaammin. Tee jotain kohtuullista.
Olet jo yrittänyt kohtuutonta lähestymistapaa, ja se ei toiminut.

Tee mielummin vähemmän kerrallaan.
Tee kauemmin.

Muutu hitaammin. Muutu kohtuullisesti.

Muista tämä myös silloin, kun hetkellisesti eksyt matkallasi. Niin tulee kuitenkin käymään. Polulta eksyminen on… kohtuullista. Älä silloin turhaan ruoski itseäsi, palaa vain polulle.

Ajatukseni voisi ilmaista myös näin:
Kehittymisesi on toistuvaa ja kohtuullista tekemistä.

Ehdotuksia? No jotain esimerkkejä pitää tietenkin olla.
Keksin huvikseni muutaman.

Terveyteen:

 1. Pidän vesipulloa työpaikan jääkaapissa
 2. Syön kasviksia ainakin kahdella aterialla päivässä
 3. Lasken syömäni kalorit
 4. Harjaan hampaat kahdesti päivässä
 5. Käytän hammaslankaa joka ilta
 6. Teen kevyen aamutreenin kahdesti viikossa
 7. Soitan kaverille ilman syytä ainakin kerran viikossa
 8. Varaan puolisolle kahdenkeskistä aikaa viikottain
 9. Nauran ääneen joka päivä
 10. Hengästyn päivittäin ainakin 15 minuutiksi

Työhön:

 1. Sanon kiitos aina, kun siihen on aihetta
 2. Tervehdin kaikkia iloisesti
 3. Seison työpäivästäni neljä tuntia
 4. Hoidan päivittäin yhden asian kasvokkain puhelun sijaan
 5. Hoidan päivittäin yhden asian puhelulla mailin sijaan
 6. Tartun joka päivä yhteen hankalaan asiaan
 7. Tartun hankalimpaan työtehtävään aina ennen lounasta
 8. Otan viikottaisen ajan ”sälän” hoitamiseen
 9. Käyn läpi ensi viikon kalenterin perjantaisin 15-16
 10. Teen kaikki alle minuutin asiat heti

…seuraavan kahden kuukauden ajan.

Saat kiinni ideasta?
Hyvä. Minusta nämä ovat kohtuullisia tekoja.

Mitä ikinä haluat parantaa työssäsi, terveydessäsi tai yhteisössäsi, onnistut paremmin jos muutoksestasi on muotoiltu toistuva ja kohtuullinen teko. Kun pidät siitä kiinni jonkun aikaa, siitä voi muodostua tapa. Se on hyvä, koska tavanomainen toiminta sujuu helposti. Sitten voit keksiä seuraavan kohtuullisen tekosi. Tämä on sopivan hidasta muutosta. Pysyvää ja konkreettista. Vaikuttavaa.

Saat haluamasi muutoksen vain pienissä erissä.
Muutos on simppeli lause.

terv.
Kalle