Haluatko olla arvostettu osa työyhteisöäsi?
Luulenpa, että tiedän vastauksesi.

Liittymisen tarve on yksi perustarpeistamme. Sinullakin on liittymisen tarvetta. Tietenkin haluat olla yhteisösi arvostettu jäsen. Et ehkä tarvitse jatkuvaa huomiota ja ylivuotavaa arvostusta, mutta inhimillisen määrän kyllä. Tarvitset paikkasi. Tunnustuksen siitä, että olet olemassa osana yhteisöä. Oman sosiaalisen asemasi. Tarvitset sitä, vaikka olisit yksinäinen susi. Haluamme olla yhtä aikaa uniikkeja sekä osa jotakin.

Voimmeko työpaikalla saavuttaa tilanteen, jossa kaikilla on tunne, että heitä arvostetaan? Edes sen inhimillisen määrän? Täydellistä tilannetta ei tässäkään saavuteta, mutta parempaan voi päästä aina.

Arvostavan ympäristön tavoittelu alkaa kuuntelusta. Arvostuksen puute työelämässä rinnastuu kokemukseen siitä, että sinua ei kuunnella. Arvostava ympäristö on kuunteleva ympäristö. Kokemuksesi arvostuksesta on kokemusta kuulluksi tulemisesta. Oltiin kanssasi sitten samaa tai eri mieltä.

Miten saamme aikaan arvostavan ja kuuntelevan työyhteisön? Jos tämä on tavoite, mielestäni on hyvä ymmärtää pari asiaa. Ensimmäinen:

Kuunteleminen on valinta.

Kuunteleminen on tietoinen valinta siitä, mihin toisessa ihmisessä keskittyy.

Kuulet useimmiten sen, mitä lähdetkin kuuntelemaan. Se johtuu aivojemme rajallisesta havainnointikyvystä. Saamme todellisuudesta irti sen, mihin keskitymme. Näin on myös kuuntelun suhteen. Jos kuuntelet sitä tyyppiä, joka aina tulee työpisteellesi ja kertoo aina sen saman jutun ja taas se kertoo sen ja kunpa se lähtis jo, et kuule oikeasti mitään. Tilanteessa ei ole mahdollisuutta parempaan.

Voit aina valita paremmin. Jos haluat tehdä töitäsi fiksujen, osaavien ja yhteistyökykyisten ihmisten kanssa, sinun täytyy kuunnella sellaisia. Sinun pitää valita kuuntelevasi näitä ominaisuuksia, kun sinulle puhutaan. Täysin toiseen henkilöön keskittyen. Tämä on vaikeaa, mutta palkitsevaa. Kuuntele parempaa versiota työkavereistasi. Vaihda oletuksiasi tilanteesta hyödyllisemmiksi.

Onnistuaksesi sinun on myös oikeasti kiinnostuttava muista ihmisistä. On melko vaikea arvostaa, jos ei ole kiinnostunut.
Toinen pointtini kuuntelusta:

Voit aloittaa vain itsestäsi.

Et voi pakottaa muita kuuntelemaan sinua. Voit kuunnella itse. Mielestäni vuorovaikutuksessa kannattaa muutenkin keskittyä vastaanottotaitoihin. Kuuntelutaidot edeltävät puhetaitoja ja kehittävät niitä edelleen. Palautteen vastaanoton mestarille voi sanoa mitä tahansa. Hän etsii kuitenkin olennaisen, kiihtymättä. Vastaanottamistaidot ovat ensisijaisia. Viestintä on aina vastaanottamisen armoilla. Et voi viestiäsi hiomalla taata, että sinua ymmärrettäisiin. Älä pakota.

Haluatko tulla kuulluksi?
Anna muille kuuntelemisen kokemus.

Arvosta muiden puheenvuoroja, älä keskeytä omalla jutullasi. Kiinnostu. Puhu vuorollasi. Kun jatkat tätä tarpeeksi kauan, saatat huomata, että puhuessasi vallitsee arvostava hiljaisuus. Tämän lisäksi ymmärrät kuulijoita jo niin paljon, että puheellasi on mahdollisuus vaikuttaa.

Viisaus on elämän antama lahja niille, jotka kuuntelevat silloinkin, kun haluaisivat puhua.

Doug Larsonia mukaillen.

Mielestäni kuuntelevampi työyhteisö on asia, jota kannattaa tavoitella. Luulen, että monessa paikassa se olisi myös tarpeellinen muutos. Tämä pätee sekä johtamiseen että kollegoiden väliseen vuorovaikutukseen. Kuuntelemalla paremmin lisäämme arvostuksen kokemusta. Liittymisen tunnetta. Jos sinua kuunnellaan positiivisella oletuksella eikä vähätellä, se tuntuu hyvältä. Sinulla on se sosiaalinen tunnustus, mitä tarvitset.

Muista, että pystyt aina antamaan tämän kokemuksen muille.

Mitä jos antaisit sen kollegoillesi? Entä esimiehellesi? Tuotat arvostusta työyhteisöösi kuuntelemalla itse paremmin.

Valitse siis parempi kuuntelu.

Sellainen, jossa on positiiviset oletukset toisesta. Arvosta muiden näkemystä lähtökohtaisesti. Alat kuulla ihan uusia asioita. Kun teet paremman valinnan, omakin viestisi aletaan ymmärtää paremmin.

Advertisement