Vedin hiljattain koulutusta uusille esimiehille. Tapasimme ryhmän kanssa ensimmäistä kertaa. Päätin aloittaa koulutuksen näyttämällä kuvan tulesta. Hetken liekkiä katseltuamme kysyin:

Mitä pätevyyttä tarvitaan tulen kanssa työskentelyyn?
Kuinka usein se tulee päivittää?

Kun olimme keksineet tulityökortin päivitystahdin, pääsin pointtiini:

Mitä pätevyyttä tarvitaan ihmisten johtamiseen?

Kuinka usein pätevyys ihmisten johtamiseen tulee päivittää?

Kuten tiedät, näihin kysymyksiin ei ole selkeitä vastauksia. Toki lähiesimiestyötä ja johtamistakin koulutetaan erilaisilla tutkinnoilla, enkä epäile, etteikö niistä olisi esimiestyössä hyötyä. Onnistumista ne eivät kuitenkaan takaa. Lisäksi uskon, että erinomaisia johtajia löytyy käytännössä kaikista koulutustaustoista. Mikään erityinen tausta ei tunnu pätevöittävän tehtävään.

Esimiestehtäviin siirtyessä tällaisia pätevyyskysymyksiä ei tyypillisesti pohdita. Siirtyminen johtamistehtäviin tuntuu usein paljon sattumanvaraisemmalta. Ei liene harvinaista, että esimiestehtäviin ajaudutaan, joudutaan, aletaan tai päädytään. Kuulen näillä verbeillä varustettuja tarinoita esimieheksi alkamisesta huomattavasti useammin kuin sellaisia, jotka ponnistavat kiinnostuksesta johtamiseen.

Tämä on normaalia. Luulen, että reilu osa johtamistyötä tekevistä Suomessa kokee päätyneensä osaansa, eikä aina edes omasta tahdostaan. Eivät kuitenkaan kaikki, ja hyvä niin. Ajattele, jos kokonainen ammattiala ohjautuisi siitä käsin, että siihen päädyttäisiin omasta kiinnostuksesta huolimatta. Miten tällaisella ammattialalla suoriuduttaisiin?

Olen varma, että moni pohtii tälläkin hetkellä mahdollisuutta siirtyä esimiestehtävään, joko omassa organisaatiossa tai yleisesti ottaen. Ehkäpä joku tätä lukeneista on juuri sellaisessa tehtävässä aloittanut. Tai luvannut ottaa tehtävän vastaan.

Jos kuulut näihin pohtijoihin, haluan auttaa juuri sinua.
Tai ainakin yrittää.

Aloittaessasi tai harkitessasi esimiestyöhön siirtymistä omalla työpaikallasi kehotan pohtimaan seuraavaa kysymyslistaa. Se saattaa auttaa sinua arvioimaan, miten tulet kokemaan esimiestehtävät tai jopa menestymään niissä. Pidemmittä puheitta:

10 kysymystä, jotka kannattaa kysyä itseltään ennen esimiestyöhön siirtymistä.

1) Ajatteletko esimiestyötä ylennyksenä?

Onko esimiestyöhön siirtyminen mielestäsi ylennys, tehtävälisäys vai ammatinvaihto? Jos olet lähtenyt johtamaan vahvasti sillä ajatuksella, että sinut on nimenomaan ylennetty ja pidät tästä ajatuksesta, olet pulassa. Sinut on itseasiassa siirretty palvelutehtävään, jossa statuksesi ylikorostaminen tuottaa haittaa.

2) Oletko erittäin hyvä nykyisessä ammatissasi?

Jos olet nykyisen alasi kova asiantuntija ilman esimiesvastuita ja nautit tehtävistäsi, harkitse vakavasti jääväsi nykyiseen tehtävääsi. Osaamisesi saattaa olla yrityksellesi ja itsellesi monin verroin hyödyllisempää kuin johtamistehtävissä. Muista, että viimeinen ylennys työuralla on aina liikaa.

3) Suostutko vaihtamaan ammattisi onnistumisen kriteerejä?

Kun lähdet esimiestehtäviin, onnistumistasi ei enää arvioida nykyisen työsi kriteereillä. Maalitolppia siirretään saman tien. Vanhaan maaliin on turha potkia. Sinua arvioidaan mm. johdettaviesi suorituksen, osaamisen ja hyvinvoinnin kautta. Mikäli pidät tätä outona tai epäreiluna, älä ryhdy esimieheksi.

4) Ajatteletko, että sinun pitäisi johtaa tutkintosi perusteella?

Mistä syystä kuulut mielestäsi esimiestehtäviin? Jos vastauksesi on vain se, että sinulla on korkeampi tutkinto kuin johdettavillasi, älä ryhdy tehtävään. Jos sinusta tuntuu hyvin luonnolliselta sanoa ääneen: ”tällä tutkinnolla minun pitäisi olla johtamistehtävissä”, mieti miksi haluat tehtävään. Epäilen, että tällaiset ajatukset ovat ihmisten johtamisessa menestymiselle haitallisia.

5) Mitä johtamistyökaluja sinulla on käytössäsi?

Luettele johtamistyökalusi. Onko niitä useita vai yksi? Jos pyyntö kuulostaa järjettömältä tai et ymmärrä sitä, harkitse tarkkaan, kiinnostaako johtaminen sinua. Onko sinulla esimerkiksi harjoiteltua mallia tai tapaa antaa kriittistä palautetta? Tai keskustelumalleja, jotka mahdollistavat oppimista? Millä työkaluilla suunnittelet ryhmäsi toimintaa tai järjestät töitä? Esimiestyötä kannattaa ajatella työkalupakkina.

6) Ovatko ihmiset mielestäsi kiinnostavia?

Jos et ole kiinnostunut ihmisten erilaisuudesta ja sinua stressaa se, että muut käyttäytyvät tavalla, jota et ymmärrä, esimiestehtävästä tulee sinulle vaikea. Kiinnostus ihmisten toiminnan syihin on hyvä lähtökohta oppia johtamista. Aiheeseen voi syventyä loputtomasti. Esimieheltä vaaditaan myös johdettavien ja itsen tuntemusta. Jos pidät tätä hölynpölynä eikä itsereflektio ole sinulle ollenkaan luonnollista, älä johda.

7) Pidätkö asiantuntijuuttasi ratkaisevana tekijänä?

Aiotko tukeutua vahvaan asiantuntijuuteesi tulevassa johtamistehtävässä? Pidän asiantuntemusta alalta hyvänä lähtökohtana esimiestehtävään, mutta johtamisen onnistumista määräävä tekijä se ei mielestäni ole. Jos ajattelet, että tietämyksesi työstä siirtyy helposti johdettaviisi, olet väärässä. Ilman ihmistuntemusta ja vaikuttamistaitoja asiantuntijuutesi jää käyttämättä. Vahvuutesi menevät johtamishommissa hukkaan.

8) Ajattelitko pärjätä vuorovaikutustaidoillasi?

Oletko niin hyvä tyyppi, että menestyt johtajana aivan varmasti? Mieti uudelleen. Johtaminen ei ole pelkkää vuorovaikuttamista tai positiivisuutta. Se vaatii valtavan määrä organisointi- ja suunnittelutyötä sekä riittävää asiantuntemusta hyvien vuorovaikutustaitojen rinnalle. Lisäksi – jos pidät ihmisistä niin paljon, ettet pysty koskaan olemaan eri mieltä tai sanomaan mitään ikävää, johtamisesta tulee aluksi hankalaa ja lopulta aivan mahdotonta.

9) Mitä esimiestyö tarkoittaa organisaatiossasi?

Selvitä tarkasti, mitä johtaminen teillä tarkoittaa. Mitä esimiestyöltä odotetaan? Löydätkö tähän jotain kirjattua ja pohdittua? Perehdytetäänkö teillä erikseen esimiestehtävään? Millä kriteerein siihen pääsee? Miten oma esimiehesi määrittelee tehtävän ja onko määritelmä sellainen, jota itse pidät hyvänä? Jos nämä kysymykset aiheuttavat sinussa epäselvyyden tunnetta, harkitse tarkasti, haluatko ottaa homman vastaan.

10) Miten suhtaudut palautteeseen?

Kestätkö sen, että toimintaasi kohdistetaan arvostelua useammasta suunnasta? Pystytkö kehittymään kriittisen palautteen perusteella? Meneekö työ herkästi tunteisiin? Jos menee, esimiestehtävässä olo voi käydä tukalaksi. Entä pidätkö palautetta ylipäätään hyödyllisenä? Aiotko jatkuvasti viedä palautekulttuuria eteenpäin omalla esimerkilläsi? Osaatko kiittää ja esittää kritiikkiä? Yksinkertaisia, mutta esimiestyön onnistumisessa ratkaisevia asioita.

Bonuskysymyksenä: Pelottaako tehtävä sinua hiukan?

Avainsanalla hiukan, oikea vastaus on kyllä.

Jos nämä kysymykset itsessään eivät tuhonneet haluasi johtamistehtävään, hyvä. Mikäli ne saivat sinut epäilemään esimiestehtävissä viihtymistäsi, sekin on hyvä.

Johtamistehtävään siirtyminen on nimittäin muutos, jota ei tule tehdä kevyin perustein. Esimerkiksi pientä palkanlisää ei kannata ajatella syyksi lähteä johtamispolulle. Näihin tehtäviin lähtiessä sinun täytyy hyväksyä, että jätät monta hyvänä pitämääsi asiaa vanhaan ammattiisi, etkä saa niitä takaisin. Jopa työyhteisösi voi muuttua ympärilläsi. Roolisi ei nimittäin ole enää sama kuin ennen.

Kaikkien olisi hyvä nauttia ammatistaan suurimman osan aikaa, joten on täysin oikein kysyä, onko johtaminen sinulle oikea uravalinta. Joillekin se on, vaikka oppiminen kestäisikin kauan ja aluksi olisi hyvin vaikeaa. Hankaluudet kasvattavat hyviä johtajia, kunhan hankaluuksistaan suostuu oppimaan.

Esimiestyö ei kuitenkaan ole kaikkia varten. Jos epäilet, ettet pitäisi siitä, kannattaa pysyä siinä ammatissa, joka nyt sujuu hyvin. Minut tekee aina iloiseksi se, että joku sanoo, ettei omasta mielestään sovellu esimieheksi tai halua johtamaan. Tällaiset ihmiset tuppaavat olemaan kovia ammattilaisia ja asiantuntijoita. Kehun ja ylistän tällaisia kommentteja aina erityisesti ja ihan päin naamaa. Henkilö, joka tietää, ettei viihdy johtamisroolissa, säästää organisaation monelta vaivalta.

Mikäli olet jo pitkän linjan esimies, jolle jokin kysymys kolahti, niin voit edelleen kehittää omaa tekemistäsi. Jos näet kehitystarpeen, toteuta se. Mikäli loukkaannuit jostain listan kohdasta, mieti miksi näin tapahtui. Jos taas olet esimiestehtävissä ja olet huomannut, ettet pidä niistä ollenkaan, suosittelen sanomaan tämän ääneen omalle esimiehellesi. Tämä saattaa olla urasi kannalta erittäin hyödyllinen ja eteenpäin vievä keskustelu.

Mikäli kysymyslista innosti ja viihdytti sinua, hyvä. Sitä tässä haettiin, vaikka se pelottelulta ehkä tuntuikin. Tervemenoa hommiin tai hyvää jatkoa niissä. Hyvä siitä tulee. Hienoa, että johtaminen on juttusi. Hyvät esimiehet ovat nimittäin erittäin tarpeellisia ja hyödyllisiä. Muistathan kouluttautua sekä kehittyä, harjoitella ja ihmetellä johtamista jatkuvasti. Kuten muissakin ammateissa, opittavaa on loputtomiin.

terv.
Kalle