Photo by Brooke Lark on Unsplash

Julkaistessani tämän tekstin on helmikuun alku. Vuosi on hyvässä vauhdissa.
Tämä tarkoittaa mm. sitä, että epäonnistuneiden uudenvuodenlupausten osuus lähestyy vahvasti viittäkymmentä prosenttia.

Tämä ei ole vinoilua lupauksia tehneille. En pidä lupauksien tekemistä jotenkin naurettavana, saati vähättele ihmisten yrityksiä muuttua. Päinvastoin. Vuodenvaihde ei ole huono hetki yrittää muutosta, vaikka joskus niin olen luullutkin.

Lupauksien tekijät nimittäin onnistuvat todennäköisemmin kuin he, jotka eivät lupauksia tee. Kaiken lisäksi epäonnistuneessa yrityksessä muuttua ei ole mitään hävettävää. Annan aplodit kaikille, jotka edes pyrkivät tekemään muutoksia elämässään. Itsekin lupailen aina jotakin, vaihtelevalla menestyksellä.

Esimerkkinä: yritän vuonna 2020 tehdä vähintään yhden minuutin meditaation vuoden jokaisena päivänä. Pidän tätä kohtuullisena tavoitteena.

Haluan tällä tekstillä auttaa sinua, joka taistelet saadaksesi aikaan jonkin sinulle tärkeän elämänmuutoksen. Oletan, että se liittyy elintapoihin, hyvinvointiin tai vaikkapa ajankäyttöön. Toki se voi liittyä työelämän tai vaikkapa harrastuksen tavoitteisiin.

img_0151
Esimerkkinä: 2018 kesäkuussa keksin tavoitteeksi juosta vuoden aikana 1000 km. Miljoonan metrin hölkkä tuli valmiiksi, ja toista kertaa ei tarvitse kokeilla 🙂

Olet ehkä jo ehtinyt joltain osin epäonnistua pyrkimyksissäsi tälle vuodelle.
Ehkäpä sinulla on vaikeuksia muutoksesi kanssa.

Älä luovuta.

Mieti haluamaasi muutosta, ja lähesty sitä tämän kysymyslistan kautta. Ajattele sitä vaikkapa tarkistuslistana pieneen, merkitykselliseen elämänmuutokseen.

Tarkistuslista merkitykselliseen muutokseen:

1. Monta tavoitetta sinulla oikeasti on?

Epäilen, että yrität liian montaa muutosta yhtäaikaisesti. Saatat esimerkiksi yrittää ruokavalion, harrastuksen ja työn muutoksia yhtäaikaisesti. Useamman tavoitteen ottaminen vaikeuttaa niiden saavuttamista. Yhden tavoitteen ottaminen helpottaa onnistumista. Muutama pieni tavoite on hyvästä ja ne voivat tukea toisiaan, mutta parikin suurempaa tavoitetta vaikeuttaa keskittymistä jo huomattavasti. Laske ja kirjaa tavoitteesi. Voisiko niistä valita ensin vain yhden?

2. Mikä on todellinen nykytilanne?

Voi olla, että et ole tehnyt rehellistä ja selkeää katsausta nykytilanteeseen. Jos yrität vaikkapa vaikuttaa kehonkoostumukseesi ja poltella rasvaa; oletko mitannut lähtötilanteen? Jos haluat käyttää enemmän aikaa ystävyyssuhteisiin tai perheeseen, paljonko käytät nyt? Miten olet selvittänyt ja kirjannut lähtötilanteesi? Nykytilan ymmärrys helpottaa muutoksen pienentämisessä. Ei tarvitse mennä nollasta sataan, kun voi mennä kympistä kahteenkymppiin. Ilman tietoa nykytilasta et voi myöskään todeta onnistumista.

3. Onko muutostavoite selkeä ja tehtävissä?

Kun kirjaat tavoitteesi, ymmärrätkö, mitä se tarkoittaa? Onko se tekemistä? Moni meistä tavoittelee epäselvää muutosta, josta on vaikeaa saada kiinni. Jos lupaat esimerkiksi voida paremmin, olla paremmin tasapainossa tai saavuttaa parempi vire arjessa, ei tavoitteesi tarkoita oikein mitään. Se on hyvä visio alkuun, mutta se ei vielä ole ymmärrettävää tekemistä. Muutoksesi tulee olla selkeä ja toteutettavaksi muotoiltu. Epäselvyys haittaa kaikkea tavoitteellista toimintaa.

4. Miten ja milloin todennat onnistumisesi?

Mistä tiedät, oletko onnistunut? Milloin toteat tämän? Mistä saat tiedon, joka kertoo sinulle, miten muutosyritys meni? Mikäli et pysty vastaamaan näihin kysymyksiin, pyrkimyksesi on vielä liian epäselvä. Onnistumisen ymmärtäminen vaatii nykytilanteen kartoittamisen ja tavoitteen selkeyden lisäksi onnistumisen kriteerit. Tähän yhteyteen on hyvä tuoda myös aikataulu. Ajallinen tavoite laittaa sopivaa painetta ponnisteluusi. Se asettaa itse toiminnan oikeaan kokoluokkaan ja paljastaa myös tavoitteen realistisuuden.

5. Tiedätkö, miksi haluat muutosta?

Tavoitteestasi on saattanut unohtua sen taustalla oleva motivaatio. Kysy itseltäsi; Mitä haluat muutokselta? Miksi haluat asiaa, jonka ajattelet muutoksen tuovan? Eli: miksi haluat, mitä haluat? (Vastaus tähän ei muuten muutu juurikaan, vaikka haluaisit.) Ole itsellesi rehellinen. Hyväksy myös alhaisemmat motivaatiot, kuten turhamaisuus tai ihailu, jos satut sellaisia löytämään. Kun löydät varsinaiset tarpeesi muutoksen taustalla, on helpompi toimia. Kestävimpiä lienevät muutokset, joita tehdään sekä itseä että tärkeitä ihmisiä varten.

6. Kenelle sinun tulisi olla vastuussa?

Onnistutko helpommin vaatiessasi itseltäsi jotain? Vai onnistutko, kun toinen ihminen tai ryhmä odottaa sinulta tuloksia? Jotkut meistä pärjäävät paremmin vaatiessaan itseltään, jotkut silloin, kun joku odottaa heiltä onnistumista. Tiedätkö, kumpi sinulle toimii? Uskon, että sinun tulee valita henkilö, jolle olet vastuussa muutoksestasi. Kyseinen henkilö voi hyvinkin olla sinä itse, mutta suosittelen kokeilemaan muitakin ihmisiä. Sosiaalinen tilivelvollisuus saattaa helpottaa muuttumistasi.

7. Mitä teet, kun epäonnistut?

Voin luvata, että muutosyrityksessäsi tulee mutkia matkaan. Repsahdat dieetistäsi tai unohdat päivittäisen, hyvän tapasi. Arkeesi tulee yllätyksiä, jotka jarruttavat tavoitteitasi. Päätä etukäteen, miten toimit, kun epäonnistut. Oleta tekeväsi virheitä ja suunnittele suhtautumisesi niihin. Mikäli et tee tätä, olet vaarassa sortua uudelleen ja pahemmin. Tulet nimittäin liioittelemaan ensimmäisen vastoinkäymisesi merkitystä. Älä leimaa itseäsi epäonnistujaksi pienen kompuroinnin takia, vaan palaa polulle.

8. Kuka tukee sinua onnistumisessa?

Älä yritä muuttua salaa. Tiedän, että monella meistä on taipumuksia piilotella ja vähätellä tavoitteitaan, mutta en usko sen olevan hyödyksi. Ota mukaasi vähintään yksi henkilö, joka tietää, mitä yrität. Mikäli hän todella haluaa tukea sinua onnistumaan, aina parempi. Tarvitset taistelukumppaneita minkä tahansa elämänmuutoksen kanssa. Kaikki pyrkimykset, joista emme puhu jonkun kanssa, eivät tahdo päästä todellisuuteen. Jakaminen antaa voimaa ja kutistaa edessä olevaa haastetta.

9. Mitä olet kirjoittanut tavoitteestasi?

Kaikki asiat tehdään kahdesti. Ne kirjoitetaan ja toteutetaan. Suosittelen lämpimästi käsittelemään kaikkia pyrkimyksiäsi tekstinä. Käsin kirjoittaminen lienee se paras tapa. Kirjoita ylös vähintään oma tavoitteesi ja sen aikataulu. Suosittelen jatkamaan kirjoittamista vielä tätäkin pidemmälle. Voisit vaikkapa vastata kaikkiin tämän tekstin kysymyksiin käsin kirjoittamalla. En nimittäin usko, että saavutat juuri mitään, mitä et ole jossain vaiheessa kirjoittanut ylös.

10. Mitkä tavat toteuttavat tavoitteesi?

Lopulta tavoitteet voivat olla hiukan vaarallisia muutoksen ajureita. Niissä voi epäonnistua. Epäonnistuminen on helppo liittää kokemukseen itsestä. Onnistuessaankin tavoitteet tapaavat tuottaa ennakoitua vähemmän mielihyvää. Tarvitset kyllä tavoitteita, mutta vielä kestävämpää olisi keskittyä tapojen kultivointiin. Ylipäätään uskon, että elämäntapojen muutoksessa prosessiin keskittyminen voittaa lopputulokseen keskittymisen. Tämä pätee tietenkin kaikkeen muuhunkin onnistumiseen. Tee muutoksestasi prosessi, johon rakastua, ja tuloksistasi tämän prosessin eräs mukava sivutuote.

11. Tukeeko fyysinen ympäristösi muutosta?

Miten elinympäristösi on viritetty tukemaan muutosta ja uusia tapojasi? Onko hammaslanka näkyvissä? Entä kitara? Treenikassi pakattuna oven edessä? Oman minuuttimeditaationi ratkaiseva tapa on seuraava: aina, kun laitan herätyksen, laitan lisäksi hälytyksen muistuttamaan meditaatiohetkestä. Suurin epäonnistumisen riskini on nimittäin unohtaa. Kun meditaatio on tehty, laitan hälytyksen uudelleen päälle. Törmään siis muistutukseen asiasta useimmiten kahdesti päivässä. Toistaiseksi se on riittänyt. Suunnittele sinäkin ympäristösi niin, että se ohjaa käytöstäsi oikeaan suuntaan.

Löytyisikö näistä sinulle jotain apua?

Itse uskon, että kaikki yksitoista kysymystä voivat olla muutosyrityksille erittäin hyödyllisiä. Mikäli jokin näistä osuu kohdalle, annan jälleen saman neuvon: ota asia ylös, eli kirjoita siitä jotain. Laita vaikkapa kommentti tai jaa yksittäinen kohta kaverin kanssa keskusteltavaksi. Tämäkin saattaa auttaa.

Niin, se asia, jonka halusit ottaa työlistalle ja muuttaa omassa tekemisessäsi?
Joka on hiukan unohtunut tässä vaiheessa vuotta?
Palaa siihen.

Älä luovuta, vaan jalosta eteenpäin.
Anna itsesi innostua uudelleen.

Onnistumista ja energiaa vuoteesi,

terv.
Kalle